Müslin Kumaş
Oluşturma Tarihi: 29 Mar
Günümüzde bebekler için en ideal kumaş hangisidir diye sorsalar, sanırım her 10 anneden 9'u müslin kumaş diye cevap verecektir. Dokuma kumaş tarihinde en eski kumaşlardan biri olan müslin kumaş, ilk kez Mısırlı'lar tarafından bebekleri kundaklamak için kullanılmış ve o günden bugüne bebeklerin narin ciltlerine uygun olan saf, yumuşak, dayanıklı, nefes alabilen, nazik ve çok amaçlı yapısıyla neredeyse bebek ürünlerinde kullanılan başlıca kumaş türlerinden biridir.
Bebeklerin kundaklanması için kullanılan örtülerde müslin kumaş tercih edilmesinin sebebi müslinin seyrek dokunması nedeniyle havayı geçiren bir yapıda olmasından dolayıdır. Nefes alabilen yapısı sayesinde bebekleri terletmeyen müslin kumaştan yapılma örtüler, tüm dünyada annelerin en çok tercih ettikleri kumaşlardandır.
Müslin kumaşın özelliklerine değinmek istersek, pamuk veya bambu gibi doğal elyaflardan üretilen son derece özel bir kumaştır. Luff müslinleri olarak bilinen kumaşlar %100 doğal pamuktan üretilmektedir. Bu yüzden müslin kumaşlar son derece yumuşak ve emici özelliğe sahiptirler. Müslin kumaşların narin yapısına bakıpta dayanıksız olduğunu asla düşünmeyin, oldukça sağlam yapısı olan müslin kumaş kullanılıp yıkandıkça daha da yumuşama özelliğine sahip harika bir kumaştır.
Müslin Bez Kumaş hangi alanlarda kullanılabilir?
Müslin bez kumaşlar günümüzde bebek kumaşı olarak nam saldığı için daha çok bebek ürünleri alanlarında kullanılmaktadır, en çok tercih edilen yerler ise bebek omuz örtüsü, bebek uyku örtüsü, bebek havlusu, pusetlerde, bebek ağız mendilleri, ter bezi, el bezi, kışın soğuktan koruma örtüsü gibi çok çeşitli kullanım alanı bulunmaktadır.
Bebek kundaklarında çokça tercih edilen müslin kumaşlar, bebeğin hareket etmelerine karşılık narin yapısı ile bebeğin tenini çizmeden onun güzelce uyumasına olanak verir, hava geçirgen yapısı ile de bebekler terlemeyeceği için mışıl mışıl uykuya sahip olmaktadırlar.
Müslin kuman nasıl yıkanır?
Müslin kumaşları benzer renklerde olan diğer kumaşlarınız ile birlikte ister elde ister makine de 30° C sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Müslin kumaş adı nereden gelmektedir?
Müslin kumaş ilk olarak Irak'ın Musul kentinde üretildiği için Musullu veya Musul İşi anlamına gelen Musuli kelimesinden köken olarak geldiği söylenmekte.
Her ne kadar ismi Musul'dan gelse desekte, tarihte bir çok yerde bu müslin kumaşlarından dokunmuş ve farklı özellikleriyle oldukça isim yapmıştır. Mesela Güney Hindistan limanlarından biri olan Musulipattam gibi... Ayrıca Jamdani adında ince bir müslin olan ve içerisinde çiçek ve soyut desenler bulunan kumaşta bir o kadar meşhurdur.
Müslin kumaş nerelerde kullanılabilir?
Az yukarıda bebekler için kullanım alanları söyledik, şimdi ise bebek harici nerelerde müslin kumaştan faydalanabilirsiniz bundan bahsetmek istiyoruz...
- Müslin kumaş, pahalı bir kumaştan yapmak istediğiniz bir elbise için ilk denemeyi yapmak için kullanabileceğiniz bir kumaş olarak kullanılabilir. Fiyat olarak oldukça makul olan bu kumaş, elbiseninin yapılacağı gerçek kumaş öncesi bir nevi deneme tahtası olarak iş görmektedir.
- Müslin kumaşı ev içerisinde sayısı yerde kullanabilirsiniz, perdelerde, yastık kılıflarında, örtülerde, yatak ve çarşaf kılıflarında, süzme peynir yaparken yada bir şeyi süzerken müslin bezini kullanabilirsiniz, evinize hoş kokulu lavanta keseleri yapmak istiyorsanız müslin bu iş için tam bir biçilmiş kaftandır. Nefes alabilen yapısı ile lavanta kokusunu her yere dağıtmaya yetecektir.
- Giysilerde, perdelerde hatta çanta içlerinde ucuz astar olarak kullanılabilir.
- Müslin kumaştan ev içinde giymelik pijamalar yapabilirsiniz.